De flesta har ingen möjlighet att ta med sin hund till jobbet, så förr eller senare kommer hunden behöva vara ensam hemma under ett antal timmar i sträck. Om så är fallet för dig så kan du säkert ha nytta av några tips och råd kring hur du bäst ensamtränar din hund redan när den är valp. Läs vidare för att få reda på hur länge hunden egentligen får vara ensam, hur du påbörjar träningen och hur du får hunden att känna sig trygg även när du inte är hemma.
Vad säger lagen?
Enligt svensk lag är det inte tillåtet att lämna en hund ensam för länge. Hunden måste rastas minst var sjätte timme, och ges tillsyn minst två gånger om dagen. Om hunden däremot är skadad, sjuk, eller fortfarande är valp eller unghund behöver den tittas till oftare. Valpar som är yngre än fyra månader får bara lämnas ensamma under mycket korta stunder.
Börja träningen redan när du får hem valpen
Du kan börja träna din valp att vara ensam korta stunder redan efter ett par veckor när ni har lärt känna varandra. Innan du börjar ensamträningen bör din hund ha fått uträtta sina behov, varit på promenad och gärna vara trött. Den bör också ha tillgång till sin säng samt en leksak eller ett tuggben. Första gången kan du ställa upp ett kompostgaller eller en grind mellan dig och hunden, så att hunden fortfarande ser dig. Sedan kan du lämna rummet någon minut utan att uppmärksamma hunden på något särskilt sätt, varken när du går iväg eller kommer tillbaka. Visar du att du är trygg med att lämna din valp en liten stund så brukar den också känna sig trygg i situationen.
Det är normalt att valpen gnäller lite när du går, men om den blir väldigt upprörd behöver du backa och göra träningen ännu lättare nästa gång. Det är alltid bäst att släppa ut hunden för tidigt i stället för att den ska börja hoppa upp på gallret eller skälla. Släpper du ut den när den gnäller eller söker din uppmärksamhet så kommer valpen att göra så även i fortsättningen. Målet är därför att bara öppna grinden när hunden vilar lugnt eller sover.
Det är alltid viktigt att ha en hundförsäkring, särskilt om hunden ska vara ensam. Man kan aldrig kan utesluta att hunden tuggar sönder några av dina ägodelar, förstör möbler eller kanske sätter något i halsen medan du är borta. Därför bör du aldrig låta den vara ensam med tuggben eller leksaker som riskerar att gå sönder.
Utöka ensamtiden när hunden känner sig trygg
Nästa steg är att utöka tiden som hunden kan vara ensam, och att placera hunden i ett annat rum så att den får vänja sig vid att vara ensam på olika platser i huset. Går även detta bra så kan du börja gå ut en kort stund från bostaden, till exempel för att hämta posten. Sedan kan du gradvis öka tiden och avståndet mellan er genom att gå och handla eller kanske ta en promenad. Hur bra din hund trivs med att vara ensam kan variera beroende på både personlighet och ras, men en lyckad ensamträning resulterar ofta i en trygg hund med ett gott självförtroende.