Gör detta istället för att säga upp din hundförsäkring

Gör detta istället för att säga upp din hundförsäkring

Det är alltid bra att gå igenom sina försäkringar regelbundet för att inte betala för mycket i onödan. Det är inte heller ovanligt att vara dubbelförsäkrad utan att veta om det, eftersom vissa försäkringars skydd överlappar varandra. Ibland kan det därför vara motiverat att säga upp en försäkring som inte längre känns nödvändig, eller som du känner att du inte längre har råd med. Men det finns några försäkringar som det är klokt att behålla oavsett vad som händer. Dit hör till exempel djurförsäkringen. 

Svår att teckna en ny likvärdig djurförsäkring 

Den främsta anledningen till att du aldrig bör säga upp en djurförsäkring är att det blir mycket svårt att teckna en ny försäkring med samma omfattning om du ångrar dig senare. Försäkringsbolagen kräver nämligen att du fyller i en hälsodeklaration om ditt djur ska försäkras igen. Om din hund har haft några hälsoproblem under sin livstid kan de då komma att erbjuda en försäkring som inte ger samma teckning som den du hade tidigare. Hundar som har haft många problem med hälsan kan till och med nekas en djurförsäkring eftersom försäkringsbolagen anser att risken är för hög. 

Kostnaderna kan bli mycket höga när hunden är oförsäkrad

Att välja bort hundförsäkringen för att spara pengar är sällan en bra idé, eftersom veterinärkostnaderna kan bli mycket höga om din hund blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Andra kostnader kan oftast vänta, men när det handlar om en kär familjemedlem som ett husdjur så finns det förstås inga andra alternativ än att betala för nödvändig vård direkt. Din hund kan förstås vara ovanligt frisk och slippa olyckor som leder till veterinärbesök, men det kan man aldrig veta i förväg. För att slippa onödig oro och höga kostnader är det därför alltid bäst att behålla en hundförsäkring under hela djurets livstid. 

Ta bort tilläggsförsäkringar och välj ett lägre försäkringsbelopp

Det finns ändå en del du kan göra för att sänka premien på din djurförsäkring. Det första är att ta bort eventuella tilläggsförsäkringar som gäller utöver det grundläggande skyddet. Dit hör ofta livförsäkringen som ersätter dig om hunden avlider innan en viss ålder samt tillägg som ger ersättning för medicinkostnader, rehabilitering eller förlorad avelsförmåga. 

Du kan ofta även välja ett lägre försäkringsbelopp för att inte behöva betala lika mycket i premie per år för din hundförsäkring. Tänk bara på att det försäkringsbelopp du väljer avgör hur mycket du kan få i ersättning om hunden behöver veterinärvård. Du kan också justera självrisken för att få ner försäkringspremien, till exempel genom att välja en lägre försäkringspremie som innebär att du betalar mer i självrisk vid de tillfällen då hunden behöver vård. 

De lönar sig ofta att jämföra försäkringar för att hitta det bästa priset, och det gäller även om du ska teckna en försäkring till din hund för första gången. Däremot är det nästan alltid bäst att behålla din hunds aktuella försäkring i stället för att byta försäkringsbolag, eftersom det är mycket svårt att teckna en ny hundförsäkring till en äldre hund med samma omfattning som den tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *